lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

7 priežastys, kodėl reikėtų įsigyti termovizorinį monokuliarą

Šis straipsnis pirmą kartą buvo paskelbtas profesionalių darbuotojų grupės „Pro Staff“ nario Klinto Petersono (Clint Patterson) interneto svetainėje ir WeHuntSC.com tinklalapyje. 

Termovizorinis monokuliaras pasižymi keliais privalumais, į kuriuos galbūt iš pradžių neatkreipiame dėmesio. Kadangi termovizorinį monokuliarą naudoju jau daugiau kaip dvejus metus, norėčiau pasidalyti savo patirtimi ir papasakoti, kam ir kaip naudoju šią technologijos naujovę bei kaip ji man padeda žengti koja kojon su kitais ar net juos pranokti. Be to, noriu atkreipti jūsų dėmesį į termovizorinio monokuliaro naudojimo subtilybes, apie kurias galbūt nė nepagalvojote. 

MEDŽIOKLĖ 

Esu elnių, šernų, kojotų ir laukinių kalakutų medžiotojas, tad nuolat ieškau būdų, kaip pirmauti šioje srityje. Netrukau pastebėti ir įvertinti termovizoriaus privalumų. Vienas pagrindinių – jog galima įeiti ir išeiti iš miško neišbaidant elnių. Atsidūręs miške, skenuoju aplinką per monokuliarą. Jeigu artėdamas prie savo bokštelio pastebiu elnią, ėdantį pabertus grūdus, tiesiog sustoju ir atsiremiu į medį arba atsisėdu ant žemės ir palaukiu, kol jis nueis. Neturėdamas galimybės matyti tamsoje, nė nenutuokčiau, kad netoliese yra elnių, ir lipčiau į bokštelį skleisdamas garsus, nuo kurių jie pasibaidytų ir pabėgtų. 

Dabar man taip nebenutinka.  

Leidžiantis saulei, prieš lipdamas iš bokštelio, būtinai vėl skenuoju aplinką. Yra buvę daugybė naktų, kai tekdavo sėdėti tamsoje 10 ar 15 minučių ir laukti, kol elnias nueis. Tačiau dabar, kai per  termovizorinį monokuliarą matau tai, ko anksčiau neturėjau galimybės pastebėti, elniai taip paprastai nebepajunta mano buvimo vietos, nes jau žinau, kai jie yra arti, ir neskleidžiu nė menkiausio garso. 

Galima efektyviau sekti elnius 

Termovizorinis monokuliaras taip pat labai parankus prietaisas, kai elnią reikia susekti. Jeigu yra tekę medžioti pašautą elnią sutemus, žinote, jog jį susekti kai kada nėra paprasta. Jei šūvis buvo taiklus, termovizorinis monokuliaras tikrai sutaupys jums laiko. Žinoma, kaip visada, reikia rasti kraujo pėdsaką, tačiau naudojant termovizorinį monokuliarą galima daug lengviau skenuoti bendrą kryptį, kuria sprunka elnias. Nustebsite sužinoję, kad naudojant šį prietaisą, sekimas tampa daug efektyvesnis. Draugai dažnai kviečia mane padėti sekti elnius, nes turiu termovizorinį monokuliarą. 

Daug lengviau aptikti laukinius kalakutus jų tupėjimo vietoje 

Laukinių kalakutų medžioklė – vienas mano mėgstamiausių užsiėmimų. Nėra nieko maloniau, nei stebėti vaikštinėjantį pasipūtusį didelį laukinį kalakutą... Ir niekas labiau nenuvilia negu negalėjimas aptikti šių paukščių. Net jeigu žinote apytikrę laukinių kalakutų buvimo vietą, termovizorinis monokuliaras vis vien pravers, tad eidamas į vakarinę paukščių medžioklę visuomet pasiimu jį su savimi. Skenuoju medžių viršūnes, stengdamasis pamatyti tupinčius laukinius kalakutus. Reikia pripažinti, kad taikytis į juos kiek sunkiau, nes paprastai akivaizdžią šilumą skleidžia tik jų galvos, o pavasarį medžių laja jas labiau pridengia. Tačiau su termovizoriniu monokuliaru jas vis tiek galima pastebėti. 

Tad termovizorinė įranga ir čia man pagelbsti. Patikėkite, stengiuosi kuo dažniau ją naudoti. Nustatyti paukščių buvimo vietą – pusė darbo, o su termovizoriniu monokuliaru tai padaryti daug paprasčiau. 

Pagrindinė naudojimo sritis – šernams ir kojotams skenuoti 

Žinoma, termovizorinį monokuliarą daugiausia naudojame naktį. Mes įtaisome savo šautuvus ant trikojų, o monokuliaru skenuojame ir nustatome šernų bei kojotų buvimo vietą. Nustatę, kur yra medžiojamas žvėris, pasitelkiame į pagalbą optinį taikiklį. Jeigu neturite skenuojančio monokuliaro, greitai įsitikinsite, jog šis prietaisas tam tikra prasme naudingas jūsų nugarai, nes nereikia nuolat būti palinkusiam prie optinio taikiklio ir sukiotis skenuojant aplinką. Be to, skenuoti monokuliaru yra saugiau. Sukiodamiesi su šautuvais ir taikydamiesi jais visomis kryptimis, mes neišvengiamai atsiduriame šalia kitų medžiotojų. O tai nėra gerai. Kadangi monokuliaras nėra pritvirtintas prie šautuvo, tai – saugiausias būdas aptikti medžiojamus žvėris. 

Paprasta nustatyti triušių buvimo vietą 

Žinau, kad jūs, triušių medžiotojai, kliaujatės tik šunimis, tačiau norint nesunkiai pamatyti triušius, kurie slepiasi šalia erškėčių krūmynų, nėra geresnės priemonės už termovizorinį monokuliarą. Medžiodami šernus ir kojotus, mes nuolat matome triušių pakrūmėse, šiauduose ir palaukėse. Norite paleisti savo šunis reikiama kryptimi? Išmėginkite termovizorinį monokuliarą. 

STEBĖJIMAS 

Naudojant termovizorinius prietaisus, slėpynių žaisti neprireiks. Jei prie namo stovi keli automobiliai, galiu nesunkiai atspėti, kuris iš jų stovi ilgai (jis yra labiau atvėsęs), o kuris buvo pastatytas ką tik (jis bus labiau įkaitęs). Jeigu kažkas slepiasi šešėlyje, termovizoriniu monokuliaru tai nesunkiai nustatysite. 

Vienintelė sritis, kur šis prietaisas nėra 100 proc. veiksmingas, – tai stebėjimas pro langą. Šiluminio aptikimo funkcija per stiklą neveikia, nes šis atspindi šiluminį vaizdą. Vis dėlto matyti tamsoje ir pasijusti, tarsi būtumėte išėję į žvalgybą, yra išties puiku. 

NAMŲ IR MECHANINĖ APŽIŪRA 

Vienas mano bičiulis yra namų tikrintojas. Kai kada jam reikia nustatyti vietas, per kurias iš namų išeina šiluma arba patenka šaltas oras. Įsivaizduokime, jog netinkamai įrengta ŠVOK sistema arba prateka vamzdis. Termovizorinis monokuliaras – puikus prietaisas tokiam protėkiui aptikti. Galima nesunkiai pastebėti įrenginio, kuris turėtų veikti įkaitęs, labiausiai ir mažiausiai įkaitusias dalis. Termovizorinis monokuliaras praverčia beveik visur, kur reikalai susiję su temperatūra. 

VIS DĖLTO KURĮ TERMOVIZORINĮ MONOKULIARĄ PASIRINKTI 

Kurį prietaisą reikėtų naudoti – labai dažnai užduodamas klausimas. Juk šie prietaisai nėra pigūs. Jau vien dėl to nėra taip paprasta apsispręsti. Kadangi šiuo tinklaraščiu siekiama pateikti įžvalgų apie tai, kaip galima panaudoti termovizorinį monokuliarą, neketinu užsiimti įvairių modelių palyginimu. Tik noriu pasakyti, jog esu „Pulsar Helion 2 XP50“ prietaisų gerbėjas ir būtent šio modelio termovizorinius monokuliarus mes visada naudojame medžioklėje.