lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

Kokiam tikslui naudojamas monokuliaras

Nors skamba šiek tiek gremėzdiškai, tačiau teisinga šio termino forma yra „monokuliaras“. 

Ką reiškia sąvoka „monokuliaras“? 

Monokuliaras yra teleskopo rūšis. Tai optinis prietaisas, kuris išlenktos formos linzių arba veidrodėlių, kurie surenka ir fokusuoja šviesą ar kitokias infraraudonosios spinduliuotės formas (skaitmeninių bei naktinio matymo prietaisų ir termovizorių atveju), pagalba didina bei išryškina toli esančių objektų vaizdą. Monokuliarai yra su vienu okuliaru, skirtu žiūrėti viena akimi. Monokuliarai yra kompaktiškesni, lengvesni ir ekonomiškesni už žiūronus. 

Trumpa teleskopinės optikos istorijos apžvalga 

Pirmojo teleskopinio prietaiso išradėju tituluojamas iš Vokietijos kilęs optikas Hansas Liperšė (Hans Lippershey). Jo pirmasis eksperimentas buvo labai paprastas: mokslininkas sujungė dvi linzes, kad jos padidintų toliau esančius objektus. Šį įtaisą mokslininkas pavadino „stebėtuvu“. 

1608 m. jis oficialiai pateikė didintuvo patentą Nyderlandų Vyriausybei, tačiau patentas buvo atmestas, nes prietaiso konstrukcija buvo pernelyg paprasta. Mokslininko patentas buvo paskelbtas ir tai lėmė didžiulį proveržį didinamosios optikos srityje. 

1609 m. Galilėjas Galilėjus (Galileo Galilei) pasinaudojo Liperšės (Lippershey) patentu ir sukonstravo itin stipriai didinantį teleskopą, skirtą kosmosui (dangaus kūnams) stebėti. Šis teleskopas didino nuo 3 iki 10 kartų. Nors teleskopai daugiausia naudojami astronomijos srityje, pirmieji didinamosios optikos prietaisai, sukurti XVII amžiuje, visų pirma buvo skirti laivybos ir karo reikmėms. 

Ką reiškia skaičiai ant monokuliaro? 

Svarbiausi skaičiai, nurodomi monokuliaro specifikacijose, žymi didinimo intervalą ir objektyvą. Šis žymėjimas pateikiamas tokia tvarka: 8 x 32 mm. Didinimas gali būti nurodomas pavieniu skaičiumi arba intervalu, pvz.: 4–16x. 

Didinimas (x) – tai matmuo, nurodantis kiek kartų padidinamas objekto vaizdas palyginti su tuo, kas matoma plika akimi. Kaip nurodyta pirmiau pateiktame pavyzdyje, objekto vaizdas yra padidintas 8 kartus. Nors per stipresnius didinimo prietaisus galima stebėti objektus, esančius gerokai didesniu atstumu, sumažėja pats regėjimo laukas, todėl reikalinga stipresnė optika. 

Objektyvas – tai toliausiai nuo akies esantis okuliaras. Jo skersmuo matuojamas milimetrais. Kuo didesnis objektyvas, tuo geriau jis surenka šviesą ir vaizdas yra ryškesnis. Tačiau monokuliaro linzių kokybė labiau lemia vaizdo aiškumą. Be to, kuo didesnis objektyvas, tuo griozdiškesnis monokuliaras. 

Didesnį monokuliarą sudėtingiau išlaikyti ilgesnį laiką stabilų, be to, sunkiau išlaikyti sufokusuotą vaizdą, kas iš esmės prieštarauja šio prietaiso paskirčiai. 

Monokuliarų pravartumas 

Vienas didžiausių monokuliaro privalumų – tai šio prietaiso dydis. Monokuliarai yra kompaktiški ir lengvi. Šių prietaisų yra netgi rašiklio dydžio! Daugelis monokuliarų telpa kišenėje ir nors yra kompaktiškų kišeninių žiūronų, paprastai per juos matomas gerokai blogesnės kokybės vaizdas. 

Monokuliarai idealiai tinka trumpalaikiam skenavimui, žvalgymui ir stebėjimui šiais atvejais: 

  • Pėsčiųjų žygiuose, ypač kalnuose 
  • Stovyklaujant 
  • Medžiojant 
  • Plaukiojant laivu ar valtimi 

Stebint koncertus, sporto varžybas, operos, baleto ir kitus pasirodymus ar spektaklius 

Specializuoti monokuliarai, kaip antai naktinio matymo, termovizoriniai ir skaitmeniniai prietaisai, naudojami teisėsaugos ir karo reikmėms, ypač, kai reikia vykdyti įtariamųjų stebėjimą ar paiešką tamsoje. 

Monokuliarų naudojimo privalumai lyginant su žiūronais 

  • Nedidelius monokuliarus patogu nešioti keliautojams, turistams, žygeiviams ir stovyklautojams, nes šie lengvučiai prietaisai neapsunkina keliaujant pėsčiomis. 
  • Kadangi per monokuliarą stebima viena akimi, regėjimo laukas itin platus ir galima nuolat „kontroliuoti“ situaciją. 
  • Reguliuoti monokuliarų vaizdo fokusavimą itin paprasta. 
  • Daugumą monokuliarų galima valdyti viena ranka. 
  • Monokuliarų gamyba pigesnė, todėl jų kainos ir kokybės santykis geresnis, ypač, jei reikia įsigyti aukštos klasės ar specializuotą prietaisą, pavyzdžiui, „Axion“ serijos „Pulsar“ termovizorinį monokuliarą. 

Yra vos kelios priežastys, kai vietoje monokuliaro vertėtų rinktis žiūronus. Tai atvejai, kai prietaisas reikalingas specifiniam naudojimui lauko sąlygomis. Pavyzdžiui, medžiotojams ir paukščių arba laukinės gyvūnijos stebėtojams, kurie turi ilgą laiką be pertraukos žvalgyti aplinką, patogiau naudoti žiūronus.