lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

Penki būdai, kaip galima panaudoti termovizorių

Termovizorių veikimo principas labai paprastas: jie fiksuoja šilumą, kurios nemato žmogaus akis, ir paverčia ją į atvaizdą. Kadangi visi objektai skleidžia tam tikrą šilumos kiekį, termovizoriai gali juos užfiksuoti ir atvaizduoti.


Termografinė technologija sparčiai vystėsi nuo 1940-ųjų ir tapo viena svarbiausių mokslo naujovių žmonijos istorijoje. Kadangi ši technologija yra vienodai veiksmingai ir dieną, ir naktį, galite net nežinoti visų jos panaudojimo kasdieniame gyvenime galimybių.

Gelbėtojai

Manau visi mes norime, kad policija, ugniagesiai ir kitų gelbėjimo tarnybų specialistai būtų aprūpinti naujausiomis technologijomis, kurios padėtų gelbėti gyvybes. Per pastaruosius 20 metų, termovizoriams tapus galingesniems ir juos pradėjus naudoti įvairiose srityse, buvo fiksuota daug atvejų, kai jie padėjo išgelbėti gyvybes. Pavyzdžiui, gelbėtojai, vykdydami paieškos operaciją Braunsvilyje (Teksase), tik panaudoję termovizorių sugebėjo rasti laukuose pasiklydusį senolį. Kitas atvejis buvo kai Nebraskoje, tamsią naktį kaimo keliu važiavęs vyras išgirdo pagalbos šauksmą. Kadangi buvo tamsu ir nieko nesimatė, jis ištraukė savo turėtą „Pulsar“ termovizorių ir juo iškart pamatė sudaužytą automobilį ir jame įstrigusius tris žmones. Jis greitai iškvietė pagalbą ir visi trys nukentėjusieji buvo išgelbėti. Tai pavyko padaryti tik todėl, kad pro šalį važiavęs vyras greitai sureagavo ir turėjo termovizorių. Dar netikėčiau termovizorius sugalvojo naudoti ugniagesiai. Jie suprato, kad įrenginys puikiai tinka ieškoti gaisruose esančių nukentėjusiųjų. Labai dažnai tai būna vaikai, kurie, išsigandę ugnies ir dūmų, pasislepia spintoje ar po lova.

Ūkyje

Termovizoriai taip pat yra naudingi ūkininkams. Kiekvienas prarastas gyvūnas yra prarasti pinigai, o juos visus stebėti 24 valandas per parą yra neįmanoma. Gyvūnai gali nuklysti į kitas valdas, įkristi į griovį, juos gali užpulti vilkai ar lapės, o kartais juos gali ir pasikėsinti pavogti. Termovizoriai gali padėti ūkininkams lengvai aptikti savo gyvulius: pakanka užlipti ant kalvos, išsitraukti nedidelį „Pulsar Axion XM30S“ monokuliarą ir paprasčiausiai apžvelgti aplinką. Be terminio vaizdavimo surasti ir suskaičiuoti gyvulius bei įvertinti potencialius pavojus būtų beveik neįmanoma. Be to, šiluminis vaizdavimas yra neinvazinis būdas išmatuoti gyvulių temperatūrą, todėl ūkininkai gali greitai nustatyti ne tik, kurie gyvuliai serga, bet ir kurie laukiasi.    

Teisėsauga

Bet kuris policijos pareigūnas, kuriam teko dirbti naktį, stebėti įtariamuosius ar juos sekti pėsčiomis, apsidžiaugtų galimybe pasinaudoti termovizoriumi. Dažniausiai šie prietaisai yra integruoti į tarnybinio automobilio prožektorių ir prijungti prie automobilio nešiojamojo kompiuterio ir iš esmės suteikia galimybę lengviau aptikti nusikaltimą įvykdžiusius ar nuo policijos besislapstančius asmenis. Jie taip pat padeda aptikti nelegalius šaunamuosius ginklus. Jei iš šaunamojo ginklo, kurio įtariamasis bando atsikratyti, buvo neseniai iššauta ir jis buvo išmestas į šiukšlių dėžę ar griovį, jo skleidžiamą šilumą labai lengvai aptiks termovizorius.

Medžioklė

JAV yra leidžiama medžioti naudojantis termovizoriais, tačiau medžiotojai visuomet turėtų atidžiai susipažinti su konkrečiais įstatymais. Kai kuriose valstijose įstatymai draudžia naudoti dirbtinį apšvietimą, riboja leidžiamų medžioti gyvūnų rūšis arba numato, kad tam tikra veikla leidžiama tik privačioje valdoje. Kai kuriose valstijose termovizorių naudojimui reikalingas specialus leidimas. Prieš medžioklę būtina pasikonsultuoti su girininku. Jei medžioti neketinate ir norite termovizoriumi tik stebėti gyvūnus, dažniausiai tai daryti yra leidžiama.

Pastatų termovizoriniai tyrimai

Termovizoriai taip pat naudojami atliekant pastatų inspekciją. Jie labai efektyviai lokalizuoja drėgmės šaltinius, vandens nuotėkius, oro tėkmę, izoliaciją ir elektros problemas. Be to, termokameros yra neinvazinės, todėl jas naudojant nereikia gadinti sienų ar ardyti grindų. Su tokiu prietaisu kaip „Pulsar Axion XM30S“ galite lengvai ir reguliariai apžiūrėti savo namus ir taip galbūt sutaupyti tūkstančius eurų remontui. 

Termovizorinė technologija pasaulį keičia jau beveik šimtmetį ir jos panaudojimo galimybės tik plėsis. Žinoma, yra aplinkos veiksnių, kurie gali apriboti termovizoriaus galimybes, pavyzdžiui, itin didelė drėgmė, rūkas ir sniegas. Šie veiksniai neigiamai veikia termovizoriaus veikimą. Tačiau gelbėtojams ir ūkininkams, policijos pareigūnams, medžiotojams ir statybos inspektoriams ar visiems, kuriems reikia aptikti šilumą skleidžiančius objektus ar šilumos nuotėkį, termovizorius yra nepakeičiamas prietaisas. O jei ketinate įsigyti termovizorių, kodėl gi neįsigijus geriausio? „Pulsar Axion XM30S“ yra aukščiausios klasės termovizorius, kuris pasileidžia akimirksniu, pasižymi ilgu aptikimo nuotoliu, turi 8 spalvų paletes bei vaizdo įrašymo galimybę. Termovizorių rinkoje „Pulsar Axion XM30S“ yra vienas iš geriausių produktų.  

 

Source - Sellmark Corporation