lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

YUKON 30 metų jubiliejus

Yukon 30 metų: nuo medinių žiūronų gamintojo iki termovizorinių tendencijų kūrėjo

Daugeliui su medžiokle ar aktyviuoju laisvalaikiu susijusiems asmenims prekių ženklų pavadinimai „PULSAR“ ir „Yukon Advanced Optics“ yra puikiai žinomi ir jau seniai pamėgti. Šie pavadinimai asocijuojasi su patikimomis, inovatyviomis ir nepakeičiamomis technologijomis, kurios sustiprina natūralius žmogaus sugebėjimus matyti bet kuriomis oro sąlygomis.

Paprastai verslo organizacijos daugeliui vartotojų būna uždaros, jos mieliau komunikuoja per savo prekės ženklus ar reklaminius projektus.  Taip ir „PULSAR“ ir „Yukon Advanced Optics“ yra labiau žinomi, nei jas kurianti įmonių grupė „Yukon Advanced Optics Worldwide“, kuri šiais metais mini savo veiklos 30-metį.

Už kiekvieno gaminio slypi technologijos ir jas kuriantys žmonės, bet ne kiekvienas gali pasakyti, kas yra aukštosios technologijos, kuo užsiima jas kurianti įmonė, kaip gimsta ir kaip diegiamos inovacijos. O tai yra šimtai valandų tyrinėjimų, tobulinimo, projektavimo, inžinerijos, gamybos ir viso ciklo atkartojimo iki  sukuriamas galutinis gaminys. Visa tai tam, kad produktų vartotojai gautų moderniausią ir technologiškai pažangiausią produktą.

30-ties metų patirtis

Šiandien „Yukon Advanced Optics Worldwide“ yra viena pažangiausių Europoje veikianti aukštųjų technologijų įmonių grupė, turinti padalinius 7 pasaulio valstybėse ir daugiau nei 1100 darbuotojų, kurių motininė būstinė veikia Lietuvoje. Tai ir viena stambiausių civilinei rinkai skirtų termovizorinių, skaitmeninio naktinio ir dieninio matymo optinių prietaisų profesionaliam naudojimui ir laisvalaikiui kūrėja bei gamintoja.

„Yukon Advanced Optics Worldwide“ gaminama produkcija yra naudojama medžioklės ir turizmo srityje, jūrų pramonėje, saugumo ir teisėsaugos srityse. Kuria inovatyvius saugumo sprendimus, kurie gali būti pritaikomi  transporto pramonėje. Visa „Yukon Advanced Optics Worldwide“ produkcija yra skirta išskirtinai tik civiliniam naudojimui, technologijų kūrėja aktyviai laikosi pozicijos, kad jos gaminiai nėra skirti karo pramonei.

Kartu ji yra viena iš nedaugelio gamintojų užtikrinanti pilną produkcijos gamybos ciklą nuo rinkos tyrimų, R&D, projektavimo ir iki gamybos bei pardavimų. Jos gaminami skaitmeniniai ir termovizoriniai prietaisai gerai žinomi visame pasaulyje, o pavadinimai „Ranger“, „Digisight“, „Apex“, „Quantum“, „Helion“, „Trail“, „Thermion“, „Axion“, „Digex“, „Accolade“ praktiškai jau tapo atskirais prekių ženklais.

Šiuo metu įmonių grupės asortimentas apima daugiau kaip 200 prekių pozicijų, kurie yra eksportuojami į daugiau nei 70 pasaulio šalių. O pagrindinės rinkos yra JAV ir Europa.

3 raidos etapai

Tačiau kiekviena sėkmės istorija turi savo pradžią, o kiekviena organizacija turi savo raidos istoriją. „Yukon Advanced Optics Worldwide“ buvo įkurta grupės bendraminčių, kuriuos vienijo bendra aistra specialiajai optikai, siekianti išplėsti žmogaus sugebėjimus matyti sudėtingiausiomis oro sąlygomis.


1. Nuo rankų darbo medinių gaminių iki naktinio matymo prietaisų gamybos (1991-2004)

Ši istorija prasidėjo 1991 m. nuo rankų darbo medinių stebėjimo optikos gamybos. Pirmieji penki mediniai gaminiai buvo surinkti nebaigto statyti gyvenamojo namo rūsyje. O patys prietaisai buvo parduodami Lietuvoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Italijoje ir Rusijoje. Medienos pasirinkimas buvo neatsitiktinis, tuo metu tiesiog nebuvo galima įsigyti metalo.

1995 m. pradėtas bendradarbiavimas su partneriais iš JAV, atvėrė duris ir į JAV rinką. Ypatingą susidomėjimą šioje rinkoje sukėlė miniatiūriniai teatro žiūronai KGB 2,5x17. Jie buvo reklamuojami kaip žiūronai, kuriais naudojosi KGB agentai ir sulaukė netikėtos sėkmės JAV.

1998 m. gimė „Yukon Advanced Optics“ prekės ženklas, kurio portfelio pagrindą sudarė stebėjimo vamzdžiai ir žiūronai. Didėjant dieninės optikos asortimentui, 1999 m. buvo bendrovė pradėjo gaminti pirmuosius naktinio matymo prietaisus, o jau 2005 metais 1-osios kartos naktinio matymo prietaisų dalis pasaulinėje rinkoje sudarė 70 proc. parduodamos įmonių grupės produkcijos.

Naktinio matymo monokuliarų NVMT serija tapo ne tik populiariausia pirmosios kartos naktinio matymo prietaisų linija pasaulyje, kuri buvo parduodama daugiau nei 40 šalių, bet ir plačiai kopijuojama. 2017 m. Las Vegase (JAV) vykusioje „Shot Show“ parodoje, viena iš Kinijos kompanijų pasiūlė daugiau nei 30 skirtingų šio produkto versijų kopijų.

Nuo 2001 m. „Yukon Advanced Optics Worldwide“ pradeda naktinio matymo taikiklių gamybą medžiokliniams ginklams. Šios kategorijos taikikliai buvo sėkmingai parduodami daugiau kaip 15 metų.


2. Pasaulinis skaitmeninių naktinio matymo taikiklių gamintojas (2005-2010)

Augant gamybos apimtims, vis aktyviau investuojama ir į naujų inovatyvių technologijų diegimą. 2005 m. „Yukon Advanced Optics Worldwide“ tampa pirmuoju gamintoju pasaulyje, kuris civilinei rinkai pasiūlė skaitmeninius naktinio matymo prietaisus „Ranger“ ir „Ranger Pro 5x42“. Jais sėkmingai buvo prekiaujama net iki 2018 metų.

O skaitmeninio naktinio matymo taikiklio „Digisight N550“ atsiradimas 2009 metais faktiškai įtvirtino grupės pasaulinę lyderystę skaitmeninių naktinių matymo prietaisų segmente. Kartu su „Digisight“ gaminių linija atsirado kiti dieniniai, naktiniai, o šiek tiek vėliau – termovizoriniai prietaisai, pasižymintys ypatingu funkcionalumu ir apjungti po vieningu prekės ženklu „PULSAR“ pavadinimu.

Pats prekės ženklas „PULSAR“ buvo įregistruotas 2009 m., o šiandien jo optikos prietaisai sudaro esminę „Yukon Advanced Optics Worldwide“ gaminamos produkcijos dalį.


3. Termovizorinių tendencijų kūrėjas (2011-2021)

2012 m. „Yukon Advanced Optics Worldwide“ rinkai pasiūlo tai, apie ką daugelis gamintojų dar nedrįso atvirai pagalvoti – pirmuosius termovizorinius civilinės paskirties optikos prietaisus. „Quantum“ buvo pirmasis pasaulyje civilinės paskirties masinės gamybos termovizorinis monokuliaras. Šis prietaisas padėjo „Yukon Advanced Optics Worldwide“ tapti civilinio naudojimo termovizorinių prietaisų rinkos lydere, o įvairios jo modifikacijos buvo gaminamos iki 2018 metų.

Dar po kelių metų (2016 m.) pristatytas pirmasis rinkoje naktinis taikiklis, gaminamas taikant dieninių taikiklių gamybos standartus. „Photon“ buvo pirmasis rinkoje naktinis taikiklis, įrengiamas ant dieninės optikos žiedų. Toks standartas padėjo „Photon“ linijai tapti lyderiu pagal populiarumą ir vartotojų paklausą. Ši technologija buvo pritaikyta ir gaminant kitus pažangius „PULSAR“ linijos gaminius, tokius, kaip termovizorinius taikiklius „Thermion“ ir skaitmeninius taikiklius „Digex“.

„Yukon Advanced Optics Worldwide“ aktyviai tobulina savo gaminių portfelį, plėsdama optinių prietaisų technines ir programines galimybes. 2017 m. vieni pirmųjų pasiūlo prietaisus su integruotomis vaizdo fiksavimo ir garso įrašymo sistemomis, „WiFi“, komunikacija su mobiliaisiais įrenginiais per programėles – šios ir kitos naujovės buvo pirmą kartą įdiegtos termovizoriniame monokuliare „Helion“. Vėliau originali koncepcija buvo taikoma gaminant didžiąją dalį termovizorinių ir skaitmeninių prietaisų „PULSAR“, kuriamų iki šios dienos.

2019 m. pristatomas itin kompaktiškas termovizorinis monokuliaras „Axion XM30“, kuris ne tik lengvai telpa kelnių kišinėje, bet ir visiškoje tamsoje standartinio aukščio objektą (iki 1,8 m) gali aptikti iki 1350 metrų atstumu.

Tais pačiais metais pristatomas ir naujasis termovizorinis taikiklis „Thermion“. Šios serijos gaminys savyje apjungė pačius naujausius termovizorinius ir programinius technologinius sprendimus, kurie buvo patalpinti klasikinio dizaino dieninio stiliaus taikiklio korpuse. 2021 m. išleidžiamas dar pažangesnis antros kartos „Thermion 2“ taikiklis, parodantis, kad klasikinio stiliaus taikiklių technologinis potencialas dar nėra iki galo išnaudotas.

Šiandien „PULSAR“ prekės ženklas yra vienas iš pasaulinių civilinių termovizorinės optikos prietaisų lyderių, kasmet savo gerbėjams pristatantis apie 20 naujų gaminių. O įmonių grupė „Yukon Advanced Optics Worldwide“ termovizorinių ir skaitmeninių naktinio matymo optikos prietaisų rinkos tendencijų kūrėja, gebanti pasiūlyti ir nustebinti rinkos dalyvius tokiais sprendimais, apie kuriuos pastarieji dar tik pradeda mąstyti. Ir šiandien planuojanti išleisti naujos kartos optinius įrenginius, kurie į dar aukštesnį lygmenį pakels žmogaus gebėjimą matyti tamsoje, rūke ar lietuje.