lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

Kaip nesušalti medžiojant žiemos metu

„Kartą, kai dar gyvenau Viskonsine ir temperatūra buvo apie nulį, bet vanduo dar nespėjo užšalti, žengiau vienu žingsniu per toli ir prisėmiau bridkelnes vandens. Turėjau nusiimti, nuplaukti iki kranto, šlapiais drabužiais nusigauti iki sunkvežimio ir visą likusį laiką jame sėdėti su trumpikėmis.“ – taip pasakoja „Pulsar“ darbuotojas, kurio vardo neminėsime dėl privatumo.



Elnių medžioklė vėlyvuoju sezonu gali būti labai viliojanti – gyvūnai tuo metu yra judresni, tačiau vyraujantys orai nedžiugina. Be abejo, kiekvienas šaltį suvokia savaip, todėl yra nemažai medžiotojų, pasiryžusių leistis į medžioklę net ir spaudžiant šaltukui. Medžiotojai, ankstyvą pavasarį medžiojantys antis ar kalakutus, tikrai supranta, ką reiškia kovoti su šalčiu.
Tinkamai apsirengus galima saugiai išbūti ir esant 0 ° С temperatūrai, tačiau ir tai priklauso nuo žmogaus savybių, aplinkos sąlygų ir sveikatos būklės. O itin didelis šaltis, net ir tinkamai apsirengus, gali būti labai pavojingas. Esant tokiam šalčiui, vos per kelias minutes gali nušalti galūnės ar ištikti hipotermija, kuri gali būti mirtina. Kad žmogų ištiktų hipotermija, nereikia labai daug: pakanka, kad kūno temperatūra nukristų iki 35 °С. Jei drabužiai šlapi – tokia rizika reikšmingai padidėja.

Nors ir nedažnai, tačiau medžiotojų mirties nuo hipotermijos atvejų pasitaiko kasmet. 2016 metais, Oklahomoje, kantri muzikos grupės „Backroad Anthem“ dainininkas Craigas Stricklandas ir jo draugas Chase Morlandas mirė nuo hipotermijos per ančių medžioklę.

Net ir Teksase medžiotojus netikėtai gali užklupti ekstremalūs žiemiški orai. 2017 metais trys medžiotojai susiruošė į ančių medžioklę Teksaso valstijos pietryčiuose. Nors temperatūra nebuvo tokia žema, kaip daugelis medžiotojų yra įpratę, pūtė stiprus vėjas, prie kurio pietų Teksaso gyventojai nėra pratę. Nuo šalčio tada mirė trys jaunuoliai ir vienas iš jų šunų. Nors ančių medžioklėje hipotermija pasitaiko retai, ji yra viena iš dažniausių vandens paukščių medžiotojų mirčių priežasčių.

Šiais metais itin norisi išnaudoti visus išpuolančius šansus pagauti laimikį, o tai reiškia, kad leisitės į akląją medžioklę arba kantriai lauksite grobio net ir šalčiausią metų dieną. Norime, kad saugiai grįžtumėte į stovyklą, kur galėtumėte pasidalyti savo istorijomis, trofėjais, perduoti medžioklės paveldą, todėl surinkome geriausius ekspertų ir patyrusių medžiotojų patarimus, kaip medžiojant nesušalti.

Įvertinkite jutiminę temperatūrą
Pasak sciencing.com, „Jutiminė temperatūra – tai šilumos praradimo įvertinimas, atsižvelgiant į tai, kad asmenį veikia ne tik žema temperatūra, bet ir vėjas“. Vejas ir taip pavojingai žemą temperatūrą daro dar pavojingesne. Nacionalinė orų tarnyba pateikia įprastą orų prognozę ir informaciją apie jutiminę temperatūrą. Jie rašo: „Skaičiuojant jutiminę temperatūrą yra įvertinamas vėjo greitis (metrais per sekundę) ir temperatūra (laipsniais Celsijaus). Pavyzdžiui, esant -20 laipsnių šalčiui ir pučiant 9 m/s vėjui, jutiminė temperatūra lygi -34 laipsnių šalčiui. Tai reiškia, kad jūsų organizmas praras šilumą tokiu pačiu greičiu, kaip ir tuo atveju, jei oro temperatūra būtų -34 laipsniai, bet nepučiant vėjui. Jei jutiminė temperatūra yra apie -32 laipsniai, tai reiškia, kad nušalimas galimas vos per 15 minučių.“

Nacionalinė orų tarnyba pateikia patarimus, susijusius su jutimine temperatūra, ir įspėjimus, kurie turėtų būti susiję su jūsų vietove. Prieš išeidami į lauką:

  • Pasitikrinkite orų prognozę.
  • Renkitės keliais sluoksniais!
  • Uždenkite atvirą odą.
  • Ribokite laiką lauke.

Nesušlapkite
Sušlapus šiluma prarandama greičiau. Todėl medžioklėje labai svarbu išlikti sausam. Apsirenkite kelis sluoksnius drabužių ir apsikamšykite – taip jausitės komfortiškai eidami į medžioklės vietą bei iš jos, sėdėdami ir laukdami.

Pirmasis sluoksnis turėtų būti iš sintetinio, greitai drėgmę pašalinančio audinio. Gal nuskambės keistai, bet eidami iki medžioklės vietos galite suprakaituoti. O, kai lauke šalta, prakaitas yra jūsų priešas. Būdami slėptuvėje arba bokštelyje galite apsirengti daugiau sluoksnių, kad nesušaltumėte. Reikėtų, kad išorinis sluoksnis būtų neperšlampamas. Tai gali būti liemenė, paltas ar kombinezonas su striuke. Šiuos drabužius galite neštis savo kuprinėje.

Turbūt girdėjote mitą, kad daugiausia šilumos netenkame neuždengę galvos. Nepaisant to, turime pasakyti, kad kepurė arba veidą dengianti kaukė tikrai padeda išsaugoti šilumą. Taip pat reikia uždengti atvirą odą.

Kaip sluoksniuoti drabužius ruošiantis medžioklei žiemą

  1. Pirmas sluoksnis: drėgmę garinantis, turėtų liestis su oda.
  2. Laisvesni termorūbai. Šis sluoksnis turi būti pakankamai laisvas, kad būtų užtikrintas judesių laisvumas.
  3. Vidurinis sluoksnis: vandeniui nepralaidūs drabužiai.
  4. Išorinis sluoksnis: vandeniui ir vėjui nepralaidi striukė, liemenė, kombinezonas.
  5. Kepurė, veido kaukė, pirštinės ar mova.

Rinkdamiesi drabužius venkite medvilnės. Geriausiai šaltam orui tinkantys audiniai – sintetika, „Gore-Tex“, nailonas, flisas ir vilna.

Tinkami batai
Batai turėtų būti šiek tiek laisvesni ir neveržti, kad nebūtų sutrikdyta kraujo apytaka – taip bus šilčiau. Dėvėkite specialias tarpines kojines ir naudokite cheminius šildytuvus, pvz., „HotHand“ arba „Termacell“. Deguonimi ir chemiškai aktyvuojami šilumą skleidžiančios pagalvėlės puikiai tinka įsidėti į movą, striukės ir kelnių kišenes, ir suteikia papildomo komforto.

Kaip nesušalti slėptuvėje

  • Į slėptuvę ar bokštelį su savimi pasiimkite kilimo atraižą arba kartono gabalą. Atsisėskite ant kilimo, o po pėdomis pasidėkite kartono gabalą. Taip apsisaugosite nuo šalčio, sklindančio nuo žemės ar slėptuvės paviršiaus.
  • Įrengtose slėptuvėse galima naudoti dujinį šildytuvą.
  • Pasiimkite miegmaišį į kurį galėsite susivynioti.

Kaip pasidaryti išgyvenimo rinkinį
Eidami į ar iš medžioklės vietos galite suprakaituoti. Todėl apsirenkite sluoksniais, kuriuos galėtumėte lengvai nusiimti ar užsidėti ir užsitikrinti, kad jums būtų nei per karšta ir nei per šalta.
Neretai medžiotojai pasiklysta. Net jei į savo medžioklės vietą ir iš jos ėjote šimtus kartų, pasikeitus augalijai, esant blogam orui, praradus šviesos šaltinį ar sekant kraujo pėdsakais galima nuklysti ne tuo keliu. Kad visiškai pasiklystumėte miške, pakanka vos kelis kartus neteisingai pasukti ir žengti vos kelis žingsnius į šalį. Nesvarbu, kiek kartų medžiojote toje vietoje, visuomet su savimi pasiimkite išgyvenimo rinkinį.

Žinome, kad pasiklysti nenorite ir neplanuojate, tačiau visuomet pasiimkite daiktus, kurių prireiktų gamtoje praleidžiant naktį ar dvi. Gera žinia ta, kad dauguma žmonių randami per 24 valandas nuo pranešimo apie jų dingimą, todėl prieš išeidami būtinai kam nors pasakykite, kur eisite ir kada planuojate grįžti. Jei reikia pasižymėti laimikį, pasiimkite specialius žymeklius ar juostą. Termovizoriniai prietaisai, tokie kaip „Pulsar Axion“ monokuliaras, arba „Accolade“ žiūronai padės pamatyti medžiojamą gyvūną tamsoje.

Jūsų išgyvenimo rinkinyje turėtų būti:

  • Kelios priemonės, skirtos užkurti ugnį ir lengvai užsidegančios medžiagos
  • „Mylar“ gelbėjimo antklodė
  • Įkrautas mobilusis telefonas
  • Vanduo ir vandens filtras
  • Kaloringi, daug baltymų turintys užkandžiai
  • Puodelis ir kompaktiška turistinė viryklė (joje galima tirpdyti sniegą geriamam vandeniui. Niekada nevalgykite sniego pirma jo neištirpinę.)
  • Signalinis įtaisas, pvz., švilpukas, veidrodėlis ar signalinis deglas
  • Žibintuvėlis ir atsarginės baterijos
  • Kompasas

Jei nesate įpratę prie ekstremalių oro sąlygų, geriausia likti namuose, nesvarbu, kiek aktyvūs yra elniai. „NYC Surgical“ gydytojas Davidas A. Greuneris sako: „Saugu būti lauke, jei temperatūra yra 0 ° С arba aukštesnė. Jei temperatūra svyruoja tarp -0,5 ° С ir -10,5 ° С, būtina daryti pertraukas ir pasišildyti kas 20–30 minučių. Jei jutiminė temperatūra yra -10,5 ° С ir žemesnė, turėtumėte likti namuose.“

Atminkite, kad net ir didžiausias galimas laimikis nevertas jūsų gyvybės.

 

Source - Sellmark Corporation