lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

Pamatykite skirtumą

Džiaugiamės galėdami paskelbti dalį apžvalgos apie termovizorius su tolimačiais, įskaitant Axion LRF XQ38.

Pamatykite skirtumą

Sekimas naktimis yra viena įdomiausių iki šiol mano išbandytų medžioklės rūšių ir, kaip ir daugelyje kitų situacijų, tinkama įranga gali iš tiesų nulemti, ar jums pasiseks, ar ne. Taigi, po pirmos nesėkmingos medžioklės nakties metu, grįžęs namo iš karto atnaujinau savo įrangą įsigydamas termovizorių su tolimačiu ir skaitmeninį naktinio matymo taikiklį su infrafaudonųjų spindulių žibintu. Nors teko gerokai paploninti savo piniginę, šis tandemas tapo mirtinu ginklu. Šie du skirtingi prietaisai pagerina matomų vaizdų kokybę, todėl yra maksimaliai padidinamos galimybės aptikti ir atpažinti taikinį.

Nors su šiuo prietaisu fiksuojami vaizdai yra tikrai geri ir pavyksta sėkmingai persekioti gyvūną naktį, man sunkiai sekėsi teisingai įvertinti atstumą iki jo. Atrodo, kad tamsoje yra prarandami visi atskaitos taškai: man nepavyko suprasti, ar matau mažą gyvūną, stovintį už 50 m, ar didelį gyvūną, stovintį už 150 m. Kita vertus, šios problemos nėra ramiai stebint gyvūną šėrimo vietose žinomu atstumu ir esant ribotam apžiūros laukui. Bet kuriuo atveju, medžiojant atviruose laukuose yra svarbu žinoti atstumą iki taikinio.

Taigi kodėl gi nepanaudojus lazerinio tolimačio? Ši technologija iš tikrųjų gana gerai veikia tamsoje, tačiau akivaizdi problema yra ta, kad aklinoje tamsoje nesimato į ką taikotės. Geriausias sprendimas yra tiesiog naudoti turimus naktinio matymo prietaisus (skaitmeninį naktinio matymo taikiklį ar monoklį) kartu su lazeriniu tolimačiu.

TESTINIS BANDYMAS

Anksčiau esu išbandęs ir termovizorinius, ir infraraudonųjų spindulių monokuliarus su integruotu tolimačiu, tačiau 2020 metų rudenį gavau progą išbandyti du labai patogius termovizorinius stebėjimo įrenginius su tolimačiais – Pulsar man suteikė galimybę išbandyti Axion XQ38 LRF. Kuris yra pakankamai patogus, kad jį būtų galima įsidėti į kišenę, o, prireikus, greitai jį išsitraukti ir surasti gyvūną bei išmatuoti atstumą iki jo (net ir dienos metu).

Papildoma tolimačio funkcija puikiai padeda kai kurių rūšių naktinių medžioklių metu, tačiau tolimačiai kurie integruoti naktinio matymo įrangoje tikrai negali lygintis su geriausiais dieninio matymo tolimačiais. Tiesą pasakius, jie tikriausiai būtų palyginimo skalės apačioje. Taip yra ne dėl blogo gamintojų sumanymo, o dėl to, kad nėra tolimačio poreikio dideliems atstumams, kuris pateisintų šio prietaiso kainą. Tą patį galima pasakyti ir apie šiame įrenginyje naudojamą tolimatį.

PULSAR AXION LRF XQ38

Pulsar Axion serijos produktai yra itin patogios formos, o pagal kainą jie patenka į vidutinės kainos segmentą. QX38 LRF savo dydžiu ir techninėmis charakteristikomis atitinka XQ38. Šis modelis taip pat turi lazerinį tolimatį. Gaila, kad buvo pašalintas WIFI ir vaizdo įrašymo bei fotografavimo funkcijos. Jo termovizorinio vaizdavimo galimybės geros, bet jis negali lygintis su Helion XP ir Accolade XP serijų produktais.

Axion XQ38 LRF naudoja 384 x 288 pikselių jutiklį, atstumas tarp pixelių – 17 µm, o jautrumas temperatūrai –  40 mK. Pulsar Sensor Series 2 serijos mikrobolometras užtikrina puikią įrenginio veiklą net ir esant rūkui ar kitoms termovizoriniams prietaisams nepalankioms aplinkos sąlygoms.

Išbandžiau ir XQ38, ir LRF modelį ir galiu pasakyti, kad jautrumas nebuvo toks įspūdingas, kokio tikėjausi. Bet būkite kantrūs. Aš tiesiog labai priekabus, nes esu išlepintas Helion 2 XP50.

EKRANAS

AMOLED tipo ekranas pasižymi ryškiomis spalvomis ir vaizdo aiškumu. Vaizdas kadre apima didžiąją dalį regos lauko. Pulsar puikiai žino, kaip gaminti okuliarus, kurie būtų patogūs naudoti ir per kuriuos būtų galima žiūrėti iš skirtingo atstumo bei skirtingais kampais. Dar nesu radęs kito tokio gamintojo, o Axion XQ38 tik patvirtina Pulsar išskirtinumą šioje srityje.

KORPUSAS

Ir Axion XQ38, ir LRF prietaisų korpusas yra iš esmės vienodos formos, tačiau LRF modelis kairėje magnio korpuso pusėje turi papildomą integruotą lazerinį tolimatį. Žinoma, tai šiek tiek padidina prietaisą, bet dėl to jį netgi patogiau laikyti rankose (bent jau man), nes nykštys natūraliai nugula už tolimačio. Prietaisą lengva naudoti net ir visiškoje tamsoje.

TOLIMATIS

Trumpas mygtuko „žemyn“ paspaudimas įjungia tolimačio funkciją. Vienu paspaudimu išmatuojamas momentinis atstumas. Jei jūsų taikinys juda, tiesiog laikykite mygtuką įspaustą ir prietaisas atstumą matuos nuolatos. Naktimis man nebuvo sunku naudoti tolimatį ar pamatyti išmatuotus atstumus net ir dėvint plonas pirštines. Integruotas tolimatis dienos metu yra gana tikslus ir greitas, tačiau jam sunkiau sekasi išmatuoti ilgus atstumus.

BUDĖJIMO REŽIMAS

Prietaisas pirmą kartą įsijungia ir aktyvuoja visas funkcijas vos per 5 sekundes. Palaikius „budėjimo“ mygtuką, prietaisas išsijungia, o jį trumpai spustelėjus prietaisas pereina į miego režimą. Dar kartelį nuspaudus mygtuką, prietaisas iš karto įsijungia.

PROGRAMINĖ ĮRANGA

Pulsar operacinė sistema pasižymi greitu veikimu ir reagavimu. Meniu lengva naršyti, o pati programinė įranga yra išversta į 33 kalbas. Galima rinktis iš trijų jau esamų rodymo režimų arba susikurti savo režimą. Dar labiau suasmeninti režimą padės aštuonios skirtingos spalvų paletės. Operacinė sistema palaiko funkciją „vaizdas vaizde“ kuomet ekrano viršuje rodomas padidintas aplinkos fragmentas, leidžiantis pamatyti visas detales, tuo pat metu matant ir bendrą aplinkos vaizdą.

BATERIJA

Axion serijoje naudojama naujoji APS5 akumuliatorių sistema, suteikianti septynias veikimo valandas ir galimybę lengvai pakeisti akumuliatorių naujų. Tiesą sakant, dėl gerai sukurtos sistemos, man pavyko lengvai pakeisti akumuliatorių naktį! Be to, per C tipo USB jungtį galima prijungti ir išorinį maitinimo šaltinį. Komplektacijoje pridedamas įkroviklis buvo atnaujintas į greito krovimo, kuris vienu metu gali krauti du akumuliatorius.

PAMĄSTYMAI

Kad galėtų integruoti tolimatį, deja, Pulsar teko atsisakyti tam tikrų funkcijų: WIFI ir vaizdo įrašų įrašymo bei fotografavimo galimybės. Jei jums žūtbūt reikia tolimačio ir ieškokite geresnio jutiklio, o pinigai nėra problema, rekomenduoju pasirinkti Accolade 2 LRF su moderniausiu 640 x 480 jutikliu.

PRIVALUMAI

  • Patogu greitai paimti ir laikyti. Net ir tamsoje.
  • Paprasta naudoti programinė įranga.
  • Didelės talpos akumuliatoriai, kuriuos galima lengvai pakeisti medžioklės metu.
  • Greitai įkraunami akumuliatoriai.
  • Adekvati kaina, atsižvelgiant į prietaiso specifikaciją.

TRŪKUMAI

  • Šiluminis jautrumas manęs tikrai nesužavėjo.
  • Nėra vaizdo įrašymo ir fotografavimo funkcijos.

Visą apžvalgą galite rasti rifleshootermagazine.co.uk