lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

Penkios priežastys kodėl medžioklė yra naudinga

Teodoras Ruzveltas sakė: „Žmonės, kurie protestuoja prieš bet kokią medžioklę ir laiko medžiotojus laukinės gamtos priešais, nežino, kad iš tikrųjų medžiotojas yra svarbiausias žmogus, apsaugantis didesnius ir vertingesnius laukinius gyvūnus nuo visiško išnykimo.“

Jaudulys, tradicija, bendravimas, populiacijos reguliavimas... jau nekalbant apie žvėrieną – yra daugybė priežasčių, kodėl medžiojame. Tačiau jas visas vienija tai, kad medžioti mums tiesiog patinka. Medžioklė džiugina, ramina ir atpalaiduoja, tam net yra mokslinis paaiškinimas. Daugybė tyrimų patvirtina, kad medžioklė gerina savijautą, o, kadangi natūraliai mums patinka dalykai, kurie verčia pasijusti geriau, medžiotojai kasmet vėl ir vėl išsitraukia ginklus.

Faktai apie medžioklę

  • Medžioklė yra saugi. Labiau tikėtina, kad susižeisite žaisdami golfą nei medžioklės metu.
  • Medžiotojai stengiasi išgelbėti baltauodegius elnius, briedžius, antis ir šakiaragius nuo išnykimo.
  • Kasmet medžiotojai milijonais remia gamtosaugos programas.
  • Kasdien medžiotojai skiria milijonus laukinei gamtai ir laukinės gamtos apsaugos agentūroms.
  • Vandens paukščių medžioklės licencijos mokestis išgelbėjo šimtus tūkstančių hektarų vandens paukščių buveinių.
  • Medžioklė, kaip viena saugiausių veiklų, teikia emocinę ir fizinę naudą.

Mityba

Elniena yra liesesnė ir joje yra daugiau vitaminų bei mineralų nei jautienoje.

Medžioklė – tvariausias būdas apsirūpinti mėsos atsargomis. Nėra nieko artimiau „nuo ūkio iki stalo“ principui nei sumedžioti žole besimaitinusį gyvūną. Priešingai nei ūkiuose auginami gyvuliai, medžiojami gyvūnai yra aktyvesni, jų mityba natūralesnė, o dėl to mėsa liesesnė ir joje gausu baltymų, geležies, cinko ir jums naudingų Omega-3 riebalų rūgščių. Joje taip pat mažiau cholesterolio ir riebalų. Žolę valgančių gyvūnų mėsoje daugiau vitaminų nei grūdais maitinamų gyvūnų (pavyzdžiui, karvės) mėsoje. Be to, jūsų laimikio mėsoje niekuomet nebus hormonų, priedų ar konservantų. Dešimtmečius dėl didėjančių kukurūzų kainų ūkininkai naudojo stambių firminių saldainių, sausainių ir kitų saldumynų gamyklų brokuotus produktus, grūdus iš alaus daryklų, citrusinių vaisių išspaudas, sojos padažo gamybos procese likusias atliekas, žemės riešutų odeles, duonos atliekas, šokoladą, gaiviojo gėrimo „Kool-Aid“ miltelius, mėsos ir kaulų miltus, paukštienos šalutinius produktus ir džiovintus bei maltus audinius, kad papildytų karvių racioną. Savo mityba besirūpinantiems žmonėms komerciniu būdu užauginta mėsa tikrai neturėtų patikti.

Fizinis aktyvumas

Medžioklės metu mes judame, pagreitėja širdies veikla o tai prisideda prie mūsų bendros sveikatos.

Taip, neretai gana ilgą laiko tarpą tenka sėdėti ir laukti, tačiau medžiotojai anaiptol nėra tinginiai. Ištisus metus medžiotojai ruošiasi sezonui gamindami ir atnaujindami slėptuves, ruošdami maitinimo vietas, tobulindami savo šaudymo iš lanko ar ginklo įgūdžius bei tyrinėdami aplinką. Atėjus medžioklės sezonui, medžiotojai nueina tūkstančius žingsnių persekiodami ir sekdami gyvūnus. O sumedžioto gyvūno išdarinėjimas gryname ore tikrai prilygsta treniruotei! Naudinga yra bet kokia veikla, padidinanti širdies ritmą. Medžioklė taip pat meta iššūkį ištvermei bei jėgai.

Emocinė gerovė

Medžioklės metu žengiate į laukinių gyvūnų pasaulį. O jame nėra jokių žmonijos išradimų. Jums tenka keliauti miškais, laukais, pelkėmis, kalnais ir slėniais. Visa tai toli nuo gyvenviečių, pastatų, kelių ir elektronikos prietaisų. Vienas didžiausių medžioklės privalumų – ilgo buvimo lauke nauda emocinei sveikatai. Daugiau nei 140 tyrimų, kurių metu buvo stebimi milijonai žmonių iš 20 šalių, rezultatai parodė, kad laikas gamtoje mažina streso lygį, kraujospūdį ir širdies ritmą ir gerina miegą. Be to, gamta yra viena iš galingiausių atkuriamųjų aplinkų. Tai yra vieta, padedanti atsigauti po kasdien patiriamo spaudimo ir nuovargio. Įrodyta, kad gamtoje laiką leidžiantys žmonės, turi mažesnę riziką susirgti II tipo diabetu, širdies ligomis ir kentėti nuo aukšto kraujospūdžio.

Kantrybė

Medžioklė gali užtrukti kelias dienas ar net savaites. Laukiant gyvūno, reikia sėdėti tyliai ir nejudant, be to būtina išlikti itin dėmesingam. Jei neturite kantrybės ir jos niekaip neišsiugdote, jums medžioklėje niekada nepasiseks. Kantrybė taip pat moko įveikos įgūdžių, dėkingumo ir empatijos. Gyvendami šiuolaikiniame pasaulyje taip pripratome gauti momentinius rezultatus ir greitą pasitenkinimą, kad jei kas nors vyksta ne taip, kaip to norime, dažnai nusiviliame. Tyrimai parodė, kad nusivylimas sukelia bendrą nepasitenkinimą gyvenimu, įtampą ir humoro jausmo praradimą. Kai išmokstame būti kantrūs, mažiau depresuojame ir patiriame mažiau neigiamų minčių. Tie, kurie turi kantrybės, teigia, kad gyvena visavertiškesnį gyvenimą.

Santykiai

Yra tiek daug svarbių gyvenimo pamokų ir įgūdžių, kurių negali išmokti sėdėdamas priešais ekraną. Vaikams reikia meilės ir palaikymo. Kokybiškai laiką su tėvais praleidžiantys vaikai turi geresnius socialinius įgūdžius, geriau mokosi mokykloje ir rečiau turi elgesio sutrikimų. Mokydami vaiką saugiai medžioti ugdote jo pasitikėjimą savimi, įskiepijate etiško elgesio pagrindus, išmokote gerbti gamtą ir skatinate gyventi sveikiau. Anot Nebraska.gov, „tyrimai rodo, kad saugi medžioklė, vedama ir prižiūrima mokytojų, iš tiesų sukuria holistinę patirtį, kuri mažina smurtą tarp jaunimo“. Daug laiko lauke praleidžiantys vaikai geriau mato, yra kūrybingesni ir yra mažiau linkę į aktyvumo ir dėmesio sutrikimo problemas.

Būdami maisto grandinės viršūnėje, šimtmečius medžiojome ir žudėme gyvūnus dėl jų mėsos, kailio ir odos. Tai vienas iš pagrindinių mūsų instinktų. Dabar medžioklė – tai daugiau, nei paprasčiausias išgyvenimas. Medžiotojai daug giliau suvokia laukinę gamtą ir ekosistemas nei dauguma žmonių. Skirtingai nei tie, kurie perka mėsą maisto prekių parduotuvėje,  medžiotojai už sumedžiotą gyvūną jaučia didelį dėkingumą gamtai. Medžiotojai yra priežastis, kodėl tam tikros rūšys neišnyko, kodėl laukinės gamtos buveinės yra apsaugotos nuo sunaikinimo dėl urbanizacijos ir kodėl turime tiek daug valstybinės žemės. Medžiotojai daug dėmesio skiria labdarai ir dažnai jaučiasi laimingesni už kitus žmones. Jie rūpinasi laukine gamta, žeme ir jos tausojimu.