lt
en

Deutschland

Italia

España

United Kingdom

United States

Lietuva

„TFB“ tinklaraščio apžvalga: „Pulsar“ termovizoriniai prietaisai „Axion XQ38“ ir „XQ38 LRF“

Visai neseniai „TFB“ paskelbė naują „Pulsar Axion XM30S“ termovizoriaus apžvalgą. Po šio įvertinimo jau pasirodė ir „Pulsar XQ38“, ir „Pulsar XQ38 LRF“. Nors šie „Axion“ serijos termovizoriai yra šiek tiek didesni, tačiau jie pasižymi ir geresniu šiluminiu aptikimu bei geresne vaizdo kokybe bei siūlo kiek neįprastą funkcijų ir savybių rinkinį.

Jei nežinojote, „LRF“ santrumpa žymi lazerinius tolimačius [angl. Laser Range Finder], o tai reiškia, kad „Pulsar“ šiam prietaisui suteikė galimybę aptikti objektus, esančius iki 1000 metrų nuotoliu, ir dar ± 1 tikslumu. Kadangi šiluminiuose vaizduose yra ganėtinai sunku suvokti tikrą atstumą, ši savybė tikrai naudinga. Deja, „LRF“ modelyje jie pašalino vaizdo įrašymo funkciją, „Wi-Fi“, o kartu ir galimybę atnaujinti programinę-aparatinę įrangą. Suprantama, kad tokiuose mažuose prietaisuose neįmanoma sutalpinti visko, todėl reikia atsirinkti tai, kas svarbiausia.

Šis lazerinis tolimatis veikia lygiai taip pat, kaip ir bet kuris kitas lazerinis tolimatis ir nuotolį dažniausiai parodo. Atvirai kalbant, kai kuriems labiau patinka stambesni lazeriniai tolimačiai, nes juos patogiau laikyti ir taikytis dviem rankomis.


Medžiotojui, greičiausiai, labiau reikia žinoti atstumą iki taikinio nei turėti galimybę daryti vaizdo įrašą, nes, atėjus akimirkai šauti, jo rankos vis vien bus užimtos. Tokiu atveju „LRF“ modelis bus geras pasirinkimas. Kita vertus, tie, kurie nuolatos dalijasi savo užfiksuotais šiluminiais vaizdais, tikrai norės įsigyti XQ38 modelį.

Daugelis profesionalių medžiotojų naudoja termovizorinių, kad greitai aptiktų savo taikinį, o po identifikacijos nusitaikę šauna.
Kadangi „LRF“ versijoje nėra vaizdo įrašymo funkcijos, Riccardo Tamburini sukūrė vaizdą, iliustruojantį, ką mato „Pulsar XQ38 LRF“ naudotojas.

Dviejų „Axion“ modelių dydžio palyginimas.

O čia yra „Pulsar“ ekrano vaizdas, kuriame matosi, kaip atrodo spalvų paletės pasirinkimo meniu. Norint pradėti naudotis nebūtina perskaityti visos instrukcijos, tačiau tai būtų paranku norint geriau pažinti prietaisą ir optimizuoti nustatymus.

VAIZDO KOKYBĖ


Šilumos jutiklis: 384×288 pikseliai @ 17 µm, NETD <40 mK. NETD nurodo jautrumą, kuriuo jutiklis gali atskirti temperatūrų skirtumus. Kuo šis skaičius mažesnis – tuo detalesnį vaizdą matysite. Tai ypač svarbu esant prastoms aplinkos sąlygoms. Spalvotas 1024×768 raiškos AMOLED ekranas sukuria aukštos kokybės vaizdus, bet vartoja mažiau energijos. Kadrų dažnis – 50 Hz, todėl greitai judantys gyvūnai ar objektai nesukels jokių problemų. Žemiau esančiuose vaizdo įrašuose galite pamatyti, kaip prietaisai užfiksuoja patį šūvį.




Didžiausias aptikimo nuotolis yra 1350 metrų, todėl, priklausomai nuo sąlygų, prietaisai gali aptikti ir atpažinti kojotus (vilkus) ir šernus, esančius už 3-400 metrų/jardų. Vaizdo priartinimas nuo 3,5 iki 14 kartų. Jei norite išsamiai susipažinti su visomis galimybėmis – apsilankykite „Pulsar“ svetainėje. Mano nuomone, nereikia labai priartinti vaizdo, nes medžiojant reikia matyti platų lauką. Palyginimui, „Accolade 2“, kuris yra daugiau nei dvigubai brangesnis, gali vaizdą priartinti nuo 2,5 iki 20 kartų.

Žemiau pateikiamas maždaug už 80-100 metrų stovinčio elnio vaizdas. Oras šaltas, apie +5 C °, ir pradeda kilti rūkas. Saulė ką tik nusileido ir vargu, kad tokiomis sąlygomis ir tokiu atstumu gyvūną pamatytumėte savo akimis.

Vienas dalykas, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį, yra aplinkos sąlygos, kai buvo padaryta šiluminė nuotrauka arba vaizdo įrašas, ir atstumas iki objekto. Reklamai skirtoje medžiagoje paprastai naudojami vaizdai, užfiksuoti esant geriausioms įmanomoms sąlygomis, t. y. sausą ir saulėtą dieną. Žemiau yra vaizdas, užfiksuotas gana drėgną naktį, pradėjus kilti rūkui, kai oro temperatūra buvo apie +15 C °. Atstumai yra nuo 100 iki 500+ metrų.

Žemiau: Nuotrauka iš vaizdo įrašo. Geresnė vaizdo kokybė net ir gyvūnams judant. Matote tris elnius, esančius maždaug už 250 metrų ir esant vidutinio sudėtingumo aplinkos sąlygoms.
XQ38 LRF sveria papildomus 50 gramų, tad bendras prietaiso svoris siekia 400 gramų (0,4 kg). Šis modelis yra stambesnis už XQ38. Tačiau šį modelį lengviau laikyti abiem rankomis ir išlaikyti stabilumą.

Baterijų sistema – „B-Pack mini APS5“. Ją paprasta naudoti ir jos pakanka vienai nakčiai ar net ilgesniam laikui. Be to, per C tipo USB jungtį galima prijungti ir išorinį maitinimo šaltinį.

Axion XQ38“ gaminami Lietuvoje. Jiems suteikiama 3 metų garantija. Baterijoms suteikiama 1 metų garantija.
Toliau pateiktoje lentelėje sužymėti šių modelių panašumai ir skirtumai. Minuso ženklas žymi, kad šis modelis tokios funkcijos neturi.

Funkcija Axion ХQ38  „Axion LRF XQ38
Integruota vaizdo įrašymo funkcija + -
8 spalvų paletės + +
Vaizdo kokybės gerinimo funkcija „Image Detail Boost“ + +
3 kalibravimo režimai + +
4 Iš anksto nustatyti stebėjimo režimai + +
Ekrano išjungimo funkcija + +
Stadiametrinis tolimatis + -
Įmontuotas tikslus lazerinis tolimatis - +
Vaizdo vaizde funkcija + +
Wi-Fi. Integracija su IOS ir Android įrenginiais + -
Palaiko vaizdo transliacijos funkciją + -
Programinės-aparatinės įrangos atnaujinimas + -

Kokie yra kiti pasirinkimai?

„Pulsar“ turi daug produktų. Tiesą pasakius, tiek daug, kad net sunku susigaudyti. Jei turite „XQ38“ serijos modelį ir norite atsinaujinti, logiškas sprendimas būtų „Helion 2 XQ50F“ arba „Accolade 2 Pro“ termovizoriniai žiūronai. Jei ieškote mažesnio prietaiso, tuomet jus turėtų sudominti „Axion XM30S“.
Su „Axion XQ38“ modeliu galite susipažinti čia, o su „Axion XQ38 LRF“ – čia.

Išvada

Vartotojai visuomet nori kažko daugiau ir dėl to labai greitai užsimiršta, kaip greitai šie prietaisai buvo sukurti ir kiek daug jie patobulėjo per pastaruosius metus. Abu šie prietaisai savo galimybėmis pranoksta kainą. Manau, kad iš visų šiuo metu rinkoje esančių termovizorinių monokuliarų su lazeriniu tolimačiu, XQ38 LRF kaina yra geriausia. Lyginant XQ38 ir XM30S modelius, XQ38 yra tik šiek tiek brangesnis, tačiau jo galimybės ženkliai didesnės. Jei dydis nėra pagrindinis jūsų kriterijus, tikrai rekomenduojame rinktis šiek tiek didesnį modelį (XQ38). Pats planuoju įsigyti vieną iš šių prietaisų, tik negaliu apsispręsti, ar noriu iškeisti vaizdo įrašymo funkciją į lazerinį tolimatį.

O ką jūs manote apie šias funkcijas ir kurį iš jų pasirinktumėte?

Source - TFB